Det naturlige lys
Det naturlige lys har længe haft en fremtrædende rolle i dansk arkitektur og indretning. Men farver spiller en mindst lige så stor rolle, hvis man skal tro farveforsker Karl Ryberg, som er uddannet arkitekt og psykolog. Han studerer fotobiologi, som kan oversættes til farvernes og lysets påvirkning af dyr og mennesker.
”Lys og farver påvirker nærmest alt i biologien; dyr, planter, insekter og mennesker. Alle reagerer vi på lys og farver.” Karl Ryberg sammenligner dyr og menneskers afkodning af farver med software til en computer. Det er farverne, der fortæller vores øjne og hjerne, hvad vi skal være opmærksomme på.
”Farven siger noget, ligesom blomsten, der skal tiltrække et insekt. De signalerer, at her er noget spændende og vigtigt. Hjernen ’spiser’ de her informationer og bruger dem. Sådan er det for næsten alle dyr, der lever om dagen” forklarer Karl Ryberg.
Fire signalfarver
Generelt er naturens farver vigtige, fordi det er her vi som mennesker har lært at tolke og forstå de enkelte farver. Karl Ryberg forklarer, at naturen anvender fire signalfarver, som danner grundlaget for vores opfattelse af farver.
”De ældste to farver er gul og blå. Den gule farve forbindes ofte med solen, og den fortæller din hjerne, at nu er det dag. I gul er vi vågne, snakker mere og er mere mentalt aktive. Vi læser hurtigere på gule papirer, og vi kommunikerer mere,” siger Karl Ryberg.
”Modsat har du nattens farve, blå, især mørkeblå. Skumringens lys, som får dig til at falde i søvn, fordi den fortælle hjernen, at det er tid til at sove. Den er eroligende og virker ikke ophidsende, hvilket får os til at forbinde den med stabilitet og konservatisme, som politikere og andre bruger for at indgyde troværdighed.”
Farver som kompas
Udviklingen af farvespektre kan følges i evolutionen. Simple dyr som orme kan kun se forskel på nat og dag, mens pattedyr ofte har et udviklet syn, men mangler farver som grøn og rød. Til sidst er der udviklede arter som aber og mennesker, der har udviklet et farvespektrum, hvor grøn og rød er med.
”Rød er i biologien den vigtigste, fordi den betyder blod. Rød stimulerer fysisk aktivitet og er derfor ofte blevet brugt til krig og sport.”
”Modsat den røde farve har vi grøn. Bladenes farve. Det er det sunde, sikre og rolige. Grøn er aldrig farlig, og den bliver ofte brugt inden for redningsarbejde, sygehuse og apoteker. Og så skal vi huske, at mennesker er gamle skovdyr, så vores øjne fungerer som sådan også bedst i grønt,” siger Karl Ryberg.
De fire signalfarver kan sættes op i et farvekompas, som man kan bruge som styringsredskab til at vælge sine farver i indretningen, så farverne i højere grad kommer til at tjene til rummets funktion.